PRENÁJOM BYTU - AKO NA TO - Visual real, s.r.o.
Bezplatná konzultácia

Investícia do nehnuteľnosti je častým spôsobom investovania finančných prostriedkov na Slovensku. Jednak zhodnocujete kapitál, pretože ceny nehnuteľností majú z dlhodobého hľadiska tendenciu rásť, a zároveň vám nehnuteľnosť môže prinášať pravidelný príjem. Obrovskou výhodou je, že oproti investícii do cenných papierov, na ktoré potrebujete vlastné finančné prostriedky, na kúpu nehnuteľnosti vám banka poskytne hypotekárny úver, ktorý vám budú splácať nájomníci.

V tomto blogu Vám realitná kancelária Visual Real poskytne niekoľko praktických rád, ako prenajať byt. Poradíme Vám ako pripraviť byt na prenájom, faktory ovplyvňujúce cenu a  čo by mala obsahovať nájomná zmluva.

Faktory ovplyvňujúce cenu prenájmu:

  • Lokalita
  • Dopyt a ponuka
  • Inflácia
  • Občianska vybavenosť
  • Vzhľad a stav bytu
  • Služby : internet, TV, parkovanie a mnohé ďalšie

Najlepšie sa prenajímajú  byty blízko centra mesta  s nízkymi nákladmi na energie,  dobrým prístupom  k  MHD a možnosťou parkovania.

Príprava bytu na prenájom

Najčastejším problémom pri prenájme nehnuteľnosti majú majitelia s neplatením nájmu. Jeden zo spôsobov, ako získať klientov, ktorý majú lepšiu finančnú situácia je zatraktívniť byt a zvýšiť cenu prenájmu.

Byt je možné prenajať zariadený, nezariadený alebo čiastočne zariadený.  Podľa toho na akých klientov sa chcete zamerať sa rozhodujete, do akej miery by mal byť zariadený. Ak uprednostňujete zahraničných študentov, byt musí byť zariadený.

Zariadenie bytu

Na Slovensku je najväčší záujem o zariadené byty. Zariadený byt by mal obsahovať nasledujúce vybavenie: vybavenú kuchynskú linku so spotrebičmi (sporák, rúra, chladnička, mraznička, mikrovlnka, varná kanvica), nábytok (postele, šatníkové skrine, kreslá, stoly) svietidlá, televízor, práčku, internetové pripojenie.

Zariadenie by malo byt  praktické, farebne neutrálne.  Byt pred prenájmom by mal byť vymaľovaný (svetlé odtiene alebo biela), čistý, svetlý, uprataný a voňavý.

Prenájom prostredníctvom realitnej kancelárie

Prenájom nehnuteľnosti prostredníctvom realitnej kancelárie má viacero výhod. Realitná kancelária Vám zabezpečí  profesionálnu foto a video-prezentáciu,  profesionálnu inzerciu na všetkých portáloch, nastaví účinnú cenovú stratégiu, bude kontaktnou osobou pre potencionálnych záujemcov a odfiltruje špekulantov. Ak si vyberiete Realitnú kanceláriu VISUAL REAL, zrealizujeme za vás obhliadky, o ktorých budete vždy vopred informovaný a zabezpečíme vyhotovenie nájomnej zmluvy a preberací protokol. Podmienky nájmu určuje vlastník, počet osôb, zvieratá, či je povolené fajčenie, požadovanú výšku kaucie, dĺžku výpovednej lehoty a pod. Naši spokojní klienti už vedia, že nás majú kontaktovať bezodkladne, akonáhle im mešká platba za nájom. My voláme nájomnikovi, upozorníme ho na meškajúcu platbu a v prípade, že nájom neuhradí do x dní podľa dohody s majiteľom, ukončujeme nájomníkovi zmluvu.

Realitné kancelárie ponúkajú  „property management“ čiže správu prenájmu nehnuteľnosti počas celej doby nájmu. Property management zabezpečuje starostlivosť o nájomcu počas celej doby trvania nájmu, údržbu nehnuteľnosti.

Výber nájomcu a obsah nájomnej zmluvy

Na obhliadkach s potencionálnymi záujemcami  zistime či je záujemca zamestnaný, či má dostatok finančných prostriedkov  na uhradenie  nájomného a kaucie. Po odsúhlasení  podmienok nájomnej zmluvy  pristúpime k podpisu nájomnej zmluvy. Nájomná zmluva sa spisuje podľa zákona č. 98/2014 Z. z. o krátkodobom nájme bytu. Zmluva obsahuje   náležitosti ako osobné údaje prenajímateľa a nájomcu, presná špecifikácia nehnuteľnosti, výška nájomného a platieb za energie, doba nájmu, výpovedná lehota, výška kaucie, povinnosti a práva obidvoch zmluvných strán a ďalšie. Byt odovzdáme  nájomcovi spolu s podpisom preberacieho protokolu v ktorom budú zaznamenané stavy meračov energetických médií, spísaný inventár v byte a počet odovzdaných kľúčov.

Daňová povinnosť pri prenájme nehnuteľnosti

 S prenájmom bytu súvisí aj daňová povinnosť, prenajímateľ  nehnuteľnosti a má  povinnosť registrovať sa na daňovom úrade do 30 dní od podpisu nájomnej zmluvy.

Visual real, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.

Zanechať kontakt


Zanechajte mi Váš kontakt a obratom sa vám ozvem

Napísať správu