PREDAŤ NEHNUTEĽNOSŤ RÝCHLO ZA ČO NAJVYŠŠIU CENU? JE TO MOŽNÉ? - Visual real, s.r.o.
Bezplatná konzultácia

Kto by nechcel predať svoju nehnuteľnosť za týždeň a dostať za to viac ako sused? Je to možné? Prečítajte si, ako sa rozhodovať pri predaji. Ušetríte čas a peniazeO tom, za koľko môžete predať nehnuteľnosť rozhoduje viacero faktorov.

Niektoré, ako napr. zmeny pri hypotekárnych úveroch, alebo ohlásený príchod veľkého investora môžete predpokladať. Iné faktory, ako napr. kríza zasa predpovedať nedokážete. Trh ovplyvniť nemôžete, ale napriek tomu môžete predať nehnuteľnosť za vyššiu cenu. Ako na to si povieme v týchto 3 krokoch.

1. Zhodnoťte vývoj trhu: rast/pokles cien, stagnácia.
2. Uprednostníte rýchlosť predaja, predajnú cenu, alebo kompromis?
3. Zhodnoťte si prvé 2 kroky a vytvorte si cenovú stratégiu.

1. Zhodnoťte vývoj trhu: rast/pokles cien, stagnácia.

Situácia na trhu sa vplyvom viacerých faktorov neustále mení. Dôležité je preto odhadnúť, ktorým smerom sa trh bude vyvíjať. Informácie o plánovaných zmenách, či už sa jedná o hypotekárne úvery, ohlásený príchod nového investora (nové pracovné miesta), novú výstavbu, zmenu v infraštruktúre atď. vám pomôžu predpokladať, či cena pôjde nahor, alebo nadol.

Nezabudnite si spočítať, koľko vás stojí držanie nehnuteľnosti. Mesačné nájomné či úroky z úveru niekedy zohrávajú nie malú rolu. Podľa toho sa rozhodnete, či vám dlhšie čakanie na kupujúceho prospeje, alebo nie. Určite si časový interval, za ktorý chcete nehnuteľnosť predať.

V období rastu cien ako vidíme na grafe 1 dostal majiteľ za svoju nehnuteľnosť požadovanú cenu 90.000,-EUR, ak počkal dostatočne dlho.

predaj nehnuteľnosti pri raste cienGraf. 1 Obdobie rastu cien - ilustračné

V období poklesu cien (graf 2) je dôležitá rýchla reakcia a akčnejšia cenová stratégia. Ceny klesajú a čakaním na kupujúceho, ktorý je ochotný si priplatiť hodnota nehnuteľnosti klesá. Ak nechcete čakať možno niekoľko rokov, pokiaľ sa situácia na trhu zmení a ceny začnú znova rásť, nečakajte s úpravou ceny dlho.

predaj nehnutelnosti v obdobi poklesu cienGraf. 2 – Obdobie poklesu cien - ilustračné

2. Uprednostníte rýchlosť predaja, cenu, alebo kompromis? Subjektívna hodnota nehnuteľnosti

Každý klient má iné preferencie, preto za danú nehnuteľnosť jeden klient ponúkne viac, ako druhý.

Určite ste sa stretli s názorom: „Nechcel by som bývať na prízemí, ani na poslednom poschodí.“

Vedeli ste, že sa nájdu klienti, ktorí uprednostnia posledné poschodie? Získajú tým krajší výhľad z okna a nemusia sa báť vytopenia či hluku od susedov nad sebou. Iní zasa uprednostnia prízemie, keďže im vyhovuje bezbariérový prístup a nemusia chodiť po schodoch. Takto sa na každé kritérium nájde pre a proti.

Pre porovnanie si určíme trhovú cenu bytu vo výške 80.000,-EUR. Rozdelíme si cenu do 5 kategórií. Pôjdeme od tej najnižšej.

1. Nízka cena nehnuteľnosti je vhodná pre kupujúceho ako investícia.
Ponúkaná cena - 75.000,-EUR.
Čas - ešte v daný deň podpisujete kúpnu zmluvu.

2. Aj napriek tomu, že nehnuteľnosť nespĺňa všetky kritéria kupujúceho, cenou klienta zaujala.
- Ponúkaná cena - 78.000,-EUR.
- Čas – do niekoľkých dní sa nájde záujemca.

3. Cena je nastavená reálne a už len čakáme na klienta, ktorý ocení výhody nehnuteľnosti a pri porovnaní konkurenčných ponúk sa rozhodne pre tu vašu.
- Ponúkaná cena - 80.000,-EUR.
- Čas – týždeň až mesiac.

4. Cena je mierne vyššia. Ak chvíľu počkáme, nájdeme klienta, pre ktorého nehnuteľnosť spĺňa všetky kritériá a uvedomuje si, že podobnú len tak ľahko nenájde. Preto je ochotný si mierne priplatiť.
- Ponúkaná cena - 82.000,-EUR.
- Čas – do 2 mesiacov by sa mohol nájsť správny klient.

5. Hľadáme klienta, pre ktorého je nehnuteľnosť jedinečná.
Napr. Pozemok je hneď vedľa rodičovského a žiaden iný v okolí nie je.
- Ponúkaná cena - 85.000,-EUR a vyššie.
- Čas – nájsť takého klienta je niekedy o šťastí. Môžete mať šťastie a nehnuteľnosť predať za týždeň, ale takisto sa môže stať, že po roku nebude nehnuteľnosť stále predaná. Takýto predaj má význam, ak nehnuteľnosť predať nepotrebujete a ceny neklesajú, ideálne rastú.

Chcete predať svoju nehnuteľnosť za čo najvyššiu cenu a dostali ste ponuku, ktorú neviete, či máte prijať? Takéto rozhodnutie si vyžaduje dlhoročné skúsenosti a prehľad o aktuálnej situácii na trhu. Viete prečo? Pretože trhová cena nie je nikde napísaná a ani znalecký posudok vám nepovie, koľko je niekto ochotný ponúknuť za vašu nehnuteľnosť.

3. Zhodnoťte prvá 2 kroky a vytvorte si cenovú stratégiu.

Kombináciou prvých 2 krokov ste si určili, za akú dobu chcete/potrebujete nehnuteľnosť predať a na základe toho si vytvoríte cenovú stratégiu. Prečo je to dôležité?

Ak ponúkate nehnuteľnosť za príliš vysokú cenu, možno práve prichádzate o klienta, ktorý bol ochotný si priplatiť a v čase, keď cenu znížite, už môže mať rezervovanú inú nehnuteľnosť.  Správna cena a stratégia tak umožnia predaj nehnuteľnosti v čo najkratšom čase za čo najvyššiu cenu.

Spolupracujte s nami a zistíte, že predaj nemusí byť stresujúci. Naplánujeme pre vás celý priebeh predaja a priebežne vás budeme informovať. Ak sme vás stále nepresvedčili, že sme pre vás tí praví, dohodnite si snami nezáväzné stretnutie.

Prečítajte si náš ďalší článok, ako viete zvýšiť hodnotu predávanej nehnuteľnosti.

Trh s nehnuteľnosťami sa neustále vyvíja, tak prečo sa nespoľahnúť na odborníka, ktorý vám odborne poradí a navrhne Vám riešenie šité na mieru.

Visual real, s.r.o.

Overený člen Združenia realitných kancelárií Slovenska

Súhlas so spracovaním osobných údajov

Dotknutá osoba v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len ,,ZoOOÚ“) potvrdzuje správnosť a aktuálnosť svojich osobných údajov uvedených v kontaktom formulári. Dotknutá osoba týmto čestne vyhlasuje, že udeľuje prevádzkovateľovi svoj výslovný, slobodný, vážny a bezvýhradný súhlas so spracúvaním jej osobných údajov v rozsahu: meno, priezvisko, telefonický kontakt, e-mailová adresa na účel kontaktovania dotknutej osoby ako záujemcu o spoluprácu v informačnom systéme sprostredkovateľa ,,klienti“ počas doby 180 dní od udelenia tohto súhlasu. Dotknutá osoba má právo kedykoľvek odvolať tento súhlas so spracovaním osobných údajov rovnakým spôsobom, akým ho udelila. Odvolanie súhlasu nemá vplyv na zákonnosť spracúvania osobných údajov založeného na súhlase pred jeho odvolaním. Práva dotknutej osoby vymedzujú najmä §§ 19 – 30 ZoOOÚ. Práva a povinnosti sprostredkovateľa, ako prevádzkovateľa, vymedzujú najmä §§ 31 – 46 ZoOOÚ. Dotknutá osoba potvrdzuje, že sprostredkovateľ splnil svoju oznamovaciu povinnosť v rozsahu požadovanom ZoOOÚ. Dotknutá osoba berie na vedomie, že na zabezpečenie toho, že spracúvanie jej osobných údajov sa vykonáva v súlade so ZoOOÚ sprostredkovateľ prijal primerané technické, organizačné a personálne opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov, pričom zobral do úvahy najmä použiteľné technické prostriedky, dôvernosť a dôležitosť spracúvaných osobných údajov, ako aj rozsah možných rizík, ktoré sú spôsobilé narušiť bezpečnosť alebo funkčnosť jeho informačných systémov. Sprostredkovateľ bude s osobnými údajmi dotknutej osoby zaobchádzať a nakladať v súlade s platnými a účinnými právnymi predpismi.

Zanechať kontakt


Zanechajte mi Váš kontakt a obratom sa vám ozvem

Napísať správu